Skip to content

Ole Christian Veiby gör WRC debut

Ole Christian Veiby/ Jonas Andersson ör WRC debut i Rally Monza för Hyundai 2N Competition team Photo: EVEN Management AS

I helgen, 3-6 december körs sista deltävlingen i WRC, RallyMonza i Italien. Ole Christian Veiby gör WRC debut tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson i en Hyundai i20 WRC.

Ole-Christian Veiby  från Norska Kongsvinger och kartläsaren Jonas Andersson från värmländska Gunnarskog , gör alltså WRC debut tillsammans i samband med Rally Monza. För Jonas blir det en sorts comeback efter några år i WRC tillsammans med bland annat Mads Östberg i Citroen. För Ole-Christian blir det debut i WRC efter att under året kört för Hyundai R5 ” Competition” teamet i WRC2.
-Det blir otroligt spännande, när jag nu skall konkurrera med de bäste förarna i världen, i den grymmaste klassen, säger Ole Christan Vebiby.
Efter två dagars test är Veiby nöjd
Vi fick till 2 dagar med test, en dag på banan med enkla gruspartier och en dag på en test sträcka med asfalt, det är mycket o lära sig med alla justeringar och möjligheter, det är så ofantligt mycket mer man kan göra med WRC bilen mot R5:an. Monza är nytt för alla och bilen är ny, så jag är ganska realistisk med tanke på förutsättningarna . Planen är nog att ta det som det kommer, och se utvecklingen i rallyt under tiden. Det är vanskligt att ha en hög målsättning, men det är möjligt att det går bra och det är fullt möjligt att nå bra resultat.Det är nog det som gäller.
Veiby och Andersson tar över WRC platsen i Hyundai:s N2 Competition teamet efter fransmannen Loubet som kört för teamet tidigare i år.
Det blir första gången ett WRC rally körs i Monza och deras F1 bana bland annat. Förutom F1 banan kommer man köra vissa sträckor i alperna kring Milano, där det senaste tiden varit kallt och det finns risk för både snö o is. Så även däckvalen kommer nog att ha en stor betydelse. Förutom Veiby kommer Toyota Teamet till start med fyra förare, VM ledaren Elfyn Evans som kan  bli den tredje engelska förare som blir rallyvärldsmästare, förutom Evans finns Seabstien Ogier, Kalle Rovanperä och japanen Takamot Katsuta. Hyundai har förutom Neuville och Tänak även med Dani Sordo . Hyundai som leder Märkes VM, 7 poäng före Toyota Gazoo WRT. M-Sports båda finländare Esa-Pekka Lappi, Teemu Suninen för åter igen sällskap i WRC klassen med engelsmannen Gus Greensmith.
Rally Monza startar med shakedown och en specialsträcka under torsdagen 3 November och avslutas på söndag 6 November

Du följer hela rallyt på vår Live Text rapportering :

Dela

Läs mer

Starkt startfält WRC2:s första asfaltsrally
WRC2 klassen växer sig allt starkare deltävling efter deltävling i...
VM ledaren Sebastien Ogier i Rally Croatia
Sebastien Ogier som inför årets säsong skulle vara deltidsförare för...
USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter