Skip to content

Ole Christian Veiby gör WRC debut

I helgen, 3-6 december körs sista deltävlingen i WRC, RallyMonza i Italien. Ole Christian Veiby gör WRC debut tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson i en Hyundai i20 WRC.

Ole-Christian Veiby  från Norska Kongsvinger och kartläsaren Jonas Andersson från värmländska Gunnarskog , gör alltså WRC debut tillsammans i samband med Rally Monza. För Jonas blir det en sorts comeback efter några år i WRC tillsammans med bland annat Mads Östberg i Citroen. För Ole-Christian blir det debut i WRC efter att under året kört för Hyundai R5 ” Competition” teamet i WRC2.
-Det blir otroligt spännande, när jag nu skall konkurrera med de bäste förarna i världen, i den grymmaste klassen, säger Ole Christan Vebiby.
Efter två dagars test är Veiby nöjd
Vi fick till 2 dagar med test, en dag på banan med enkla gruspartier och en dag på en test sträcka med asfalt, det är mycket o lära sig med alla justeringar och möjligheter, det är så ofantligt mycket mer man kan göra med WRC bilen mot R5:an. Monza är nytt för alla och bilen är ny, så jag är ganska realistisk med tanke på förutsättningarna . Planen är nog att ta det som det kommer, och se utvecklingen i rallyt under tiden. Det är vanskligt att ha en hög målsättning, men det är möjligt att det går bra och det är fullt möjligt att nå bra resultat.Det är nog det som gäller.
Veiby och Andersson tar över WRC platsen i Hyundai:s N2 Competition teamet efter fransmannen Loubet som kört för teamet tidigare i år.
Det blir första gången ett WRC rally körs i Monza och deras F1 bana bland annat. Förutom F1 banan kommer man köra vissa sträckor i alperna kring Milano, där det senaste tiden varit kallt och det finns risk för både snö o is. Så även däckvalen kommer nog att ha en stor betydelse. Förutom Veiby kommer Toyota Teamet till start med fyra förare, VM ledaren Elfyn Evans som kan  bli den tredje engelska förare som blir rallyvärldsmästare, förutom Evans finns Seabstien Ogier, Kalle Rovanperä och japanen Takamot Katsuta. Hyundai har förutom Neuville och Tänak även med Dani Sordo . Hyundai som leder Märkes VM, 7 poäng före Toyota Gazoo WRT. M-Sports båda finländare Esa-Pekka Lappi, Teemu Suninen för åter igen sällskap i WRC klassen med engelsmannen Gus Greensmith.
Rally Monza startar med shakedown och en specialsträcka under torsdagen 3 November och avslutas på söndag 6 November

Du följer hela rallyt på vår Live Text rapportering :

Dela

Läs mer

34 anmälda på 14 timmar till SM premiären
Lima MS blir första arrangören ut i 2023 stora SM...
P-G Andersson i nytt team inför SM 2023
P-G Andersson med kartläsaren Anders Fredriksson SM vinnare 2022, hade...
RACC rallyt ute ur WRC kalendern efter 28 år
Det Spanska VM rallyt, Rally Catalunya kom med i WRC...
Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter