Skip to content

Oliver Solberg ERC Historisk

Oliver Solberg är den första Svensk som vunnit ett ERC rally sedan 1996, då Harry”sputnik” Källström blev ERC champion . Solberg som säkrade sin första ERC1Junior Campionship titel i helgens Rally Islas Canarias . Senast en svensk blev ERC1 Junior Champion var Emil Bergkvist 2015.

19 årige  Oliver Solberg och 25 årige  kartläsaren  Aaron Johnston från Irland , fortsätter att imponera . I helgen kunde man säkra ERC1 Junior titeln i sitt första ERC år. Inte nog med detta, man kunde även ta hem andra platsen i ERC 2020. Solberg är också historisk att som enda svensk sedan 2004  vunnit ett ERC rally två år i rad. Rally Liepäja 2019 och 2020, I och med segern i rally Liepäja 2019 blev man även Lettisk champion. Trots förare i ERC som, Craig Breen, Yoann Bonato , Nikolay Gryazin kunde Solberg/Johnston sluta på en andra plats i antal sträckseger under ERC säsongen  med 11 segrar. Flest segrar tog flerfaldige ERC mästaren Alexey Lukyanuk, 23 st.
Samarbetet mellan Solberg  och Irländaren Aaron Johnston började 2019 i lettiska rallyt Aluksne och slutade med en totalseger  och fortsatte med seger i Rallijs Sarma innan det var dags för Amerikanska mästerskapen för Subaru America, i en Subaru WRC Sti , första rallyt i America var Rally in The 100 Acre World som slutade med en andra plats , Oliver Solberg fick hastigt byta kartläsare till Denis Giraudet i ett par av  Amerikanska Mästerskapens deltävlingar, innan Johnston gjorde comeback till Lake Superior Performance Rally, som slutade med en ny seger och som gav en tredje plats i mästerskapet. 2019 blev paret också baltiska mästare. Trots 2020 års coronas härjningar, med inställda tävlingar som följd , har det blivit 11 starter för paret, 5 ERC, 4 WRC tävlingar som slutat med 1 total seger i ERC Rally Liepäja , 1 WRC3 seger Rally Estonia .  Oliver Solberg har helt imponerande statestik i sin blott tre-åriga karriär, med hela  42 starter med  9 segrar som följd. Dom flesta starterna har skett med Solbergs egna Volkswagen Polo R5 , men ett samarbete med Skoda Motorsport har det även blivit starter med Skoda Fabia R5 i två WRC deltävlingar och en i ERC under 2020.

 

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter