Skip to content

Oliver Solberg ERC Historisk

Oliver Solberg/Aaron Johnston ERC1 Junior Champion 2020 - Photo Jorge Cunha / DPPI

Oliver Solberg är den första Svensk som vunnit ett ERC rally sedan 1996, då Harry”sputnik” Källström blev ERC champion . Solberg som säkrade sin första ERC1Junior Campionship titel i helgens Rally Islas Canarias . Senast en svensk blev ERC1 Junior Champion var Emil Bergkvist 2015.

19 årige  Oliver Solberg och 25 årige  kartläsaren  Aaron Johnston från Irland , fortsätter att imponera . I helgen kunde man säkra ERC1 Junior titeln i sitt första ERC år. Inte nog med detta, man kunde även ta hem andra platsen i ERC 2020. Solberg är också historisk att som enda svensk sedan 2004  vunnit ett ERC rally två år i rad. Rally Liepäja 2019 och 2020, I och med segern i rally Liepäja 2019 blev man även Lettisk champion. Trots förare i ERC som, Craig Breen, Yoann Bonato , Nikolay Gryazin kunde Solberg/Johnston sluta på en andra plats i antal sträckseger under ERC säsongen  med 11 segrar. Flest segrar tog flerfaldige ERC mästaren Alexey Lukyanuk, 23 st.
Samarbetet mellan Solberg  och Irländaren Aaron Johnston började 2019 i lettiska rallyt Aluksne och slutade med en totalseger  och fortsatte med seger i Rallijs Sarma innan det var dags för Amerikanska mästerskapen för Subaru America, i en Subaru WRC Sti , första rallyt i America var Rally in The 100 Acre World som slutade med en andra plats , Oliver Solberg fick hastigt byta kartläsare till Denis Giraudet i ett par av  Amerikanska Mästerskapens deltävlingar, innan Johnston gjorde comeback till Lake Superior Performance Rally, som slutade med en ny seger och som gav en tredje plats i mästerskapet. 2019 blev paret också baltiska mästare. Trots 2020 års coronas härjningar, med inställda tävlingar som följd , har det blivit 11 starter för paret, 5 ERC, 4 WRC tävlingar som slutat med 1 total seger i ERC Rally Liepäja , 1 WRC3 seger Rally Estonia .  Oliver Solberg har helt imponerande statestik i sin blott tre-åriga karriär, med hela  42 starter med  9 segrar som följd. Dom flesta starterna har skett med Solbergs egna Volkswagen Polo R5 , men ett samarbete med Skoda Motorsport har det även blivit starter med Skoda Fabia R5 i två WRC deltävlingar och en i ERC under 2020.

 

Dela

Läs mer

Oliver Solberg/Elliot Edmondson segrare i tufft WRC 2
Oliver Solberg/Elliot Edmondson kunde ta hem sin andra seger i...
Ott Tänak/Martin Järveoja tog sin andra Chile seger
Ott Tänak och Martin Järveoja dominerade årets Rally Chile och...
Oliver Solberg i 25,3 sekunders ledning inför sista dagen
Oliver Solberg /Elliot Edmondson leder WRC2 klassen inför Rally Chiles...
Tänak går till nattvila med 58,3 sekunder inför sista dagen
M-Sports Ott Tänak har dominerat Rally Chile efter 7 sträcksegrar...
Längsta sträckan rena däckslakten
Rally Chiles längsta sträcka Maria de las Cruces 28,72 km,...
Oliver Solberg tog över ledningen på första sträckan
Efter att WRC2 ledaren tappade över 36 sekunder på dagens...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter