Skip to content

Rovanperä ensam WRC Finländare 2021?

1977 infördes Märkes VM i WRC, och sedan har Finland haft minst en fabriksförare i nästan samtliga år. 2019 fanns tre finska fabriksförare, nu kan Kalle Rovanperä bli ensam ”finne” 2021.

Samma år som märkes VM infördes (1973) blev Hannu Mikkola den första finländare med fabriksstyrning, då för Ford Motor CO Ldt. Sedan dess har 13 VM titlar gått till Finska förare, det är bara Frankrike som har mer förare som vunnit VM 15 gånger . Finska förare som vunnit VM, 1978 Markku Alen , 1981 Ari Vatanen, 1983 Hannu Mikkola , 1985 Timo Salonen, 1986,1987,1991,1993 Juha Kankkonen, 1996-1999 Tommi Mäkinen , 2000,2002 Marcus Grönholm.  Jari-Matti Latvala är den ”finne” som funnits med som fabriksförare flest antal år, och är den förare som har allra flest WRC starter, 209 totalt. Nästan samtliga förare har startat sin fabriksförar- karriär för Ford. En av dom få finska förare som inte börjat i Ford är, Kalle Rovanperä som 2020 blev den yngste förare någonsin  som fått fabriksstyrning efter skrivit kontrakt med Toyota Gazzo Racing WRT och kommer att även 2021 fortsätta för det Japanska Bilmärket. Nu ser det ut som att han blir ensam finländare med fabrikskontrakt 2021, Esa-Pekka Lappi och Teemu Suninen har ännu inte skrivit nytt kontrakt med M-sport för 2021, även engelsmannen och 2019 års tredje förare, Gus Greensmith är utan kontrakt hittills . M-Sport, som är det enda privata Märkes Team i WRC , har ju drabbats väldigt hårt ekonomiskt på grund av rådande pandemin . Teamet har inte heller tagit någon pallplats sedan Rally Sardinien 2019, Teemu Suninen andra plats. Enligt Worldrally:s källor tittar det  engelska Ford teamet  efter en stark förare och gärna med lång erfarenhet som förste förare , Andreas Mikkelsen sägs förekomma i diskussionen. Teamet är ju också känt för ett teckna kontrakt med unga förare som gjort bra ifrån sig i WRC3 och 2021 blir inget undantag enligt Malcolm Wilson, ägare av teamet, på sociala medier förekommer bland annat Oliver Solberg som tänkbar kandidat.
Hur ser det ut i Övriga Team
Toyota Gazzo Racing:
Kalle Rovanperä, Elfyn Evans blir kvar i teamet 2021. Sebastien Ogier förhandlar om ett år till i teamet
Hyundai WRT
Har ännu inte bekräftat deltagande i WRC 2021
Thierry Neuville, hans tre års kontrakt går ut vid årskiftet
Ott Tänak har kontrakt bara för 2020
Dani Sordo, Craig Breen som gjort en del inhopp har inget kontrakt för 2021
Sebastien Loeb bröt ju kontraktet med teamet under året.

 

Dela

Läs mer

34 anmälda på 14 timmar till SM premiären
Lima MS blir första arrangören ut i 2023 stora SM...
P-G Andersson i nytt team inför SM 2023
P-G Andersson med kartläsaren Anders Fredriksson SM vinnare 2022, hade...
RACC rallyt ute ur WRC kalendern efter 28 år
Det Spanska VM rallyt, Rally Catalunya kom med i WRC...
Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter