Skip to content

Norrbotten satsar långsiktigt för ett Rally Sweden

Norrbottens kommuner Luleå,Boden ,Kalix och Piteå satsar långsiktigt på att få arrangera ett Svenskt VM rally i regionen, 30 miljoner på 3 år.

 

Igår kunde vi berätta att Luleå kommun satsar 9 miljoner fördelat på 3 år för ett Svenskt VM rally i kommunen. Totalt kommer alla inblandade kommuner, Luleå,Boden,Piteå, Kalix tillsammans med region Norrbotten . satsa 10 miljoner varje år under tre år, om man får Rally Sweden till regionen 2022 .  Jörgen Hult Piteå Kommun och projektledare för arbetsgruppen som skall ta fram ett förslag till Svenska Rallyt säger
Idag har vi en  fördelning på 10 miljoner bland kommunerna och regionen . Vi har idag sagt att vi skall gå in med  10 miljoner per år från kommunernas sida. Det är ännu inte spikat till hundra procent hur mycket varje kommun går in med, men planerna är att Boden,Luleå,Piteå satsar 3 miljoner vardera  och Kalix 1 miljon per år. Men det är upp till varje kommun att besluta om sin egen satsning, vissa har redan beslutat, medan vissa är inne i den politiska processen för beslut. Om vi får möjligheten att arrangera rallyt så kommer vi att satsa för en långsiktig planering. säger Jörgen Hult .
Enligt arbetsgruppens planer så är det Boden som blir placering av serviceplatsen, medan Luleå får Rally HQ, i samarbete med Motorklubbarna har det tagits fram hur sträckorna skall gå och man har kommit så långt att man innan året slut kan presentera ett underlag till Svenska Rallyt.
Det var ju efter årets Svenska Rallyt , som diskussionerna och krav från FIA att rallyt måste bli snösäkert. Direkt efter rallyt satte Rallyts VD Glenn Olsson igång och smidde planer , vilket resulterade att tre regioner visade intresse för en flytt av rallyt till 2022. Förutom Norrbotten, Jämtland, Dalarna, men Värmland som kört rallyt sedan 50 talet jobbar  för att behålla  arrangemanget , som är ett av Sveriges största årliga återkommande sport arrangemanget i landet. Det betyder mycket för en kommun och region att få vara med i att arrangera Rallyt , men det ställs också krav på bra infrastruktur och boende med mera. Jörgen Hult är inte dugg orolig för det:
Vi är ganska vana att ha stora arrangemang i vår region, vi har nära till flygplats och vi har bra kapacitet på boende, till exempel kan bara Havsbadet i Piteå ta emot uppemot 10 000  gäster . Vi har en tradition inom motorsporten och vi kommer nästa år köra en Rally SM deltävling , om nu Covid-19 tillåter. avslutar Jörgen Hult. 

 

 

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter