Skip to content

WRC2 regler kan stoppa Pontus Tidemand

Fem eller åtta deltävlingar för WRC2 teamen och dess förare? Det är en fråga som det franska sattelit-teamet för Citroen PH sport och Mads Östberg  ifrågasatt  .

WRC 2 i år ersatte tidigare WRC2 pro, och är ett mästerskap för proffessionella rallyteam och ett mästerskap för WRC2 förare. Inför säsongen löd regelverket för WRC2, att team måste delta i minst åtta tävlingar. Den 27 februari förtydligade och ändrade FIA reglerna till ”måste delta i åtta tävlingar”. När Covid-19 pandemin satte stopp för den planerade kalendern och en minskning till 8 deltävlingar,ändrades reglerna igen för WRC2 och lyder nu ”måste delta i minst fem deltävlingar” och att ”Varje registrerade team i WRC2 får inte delta med mer än 2 bilar/förare i varje deltävling och man måste delta i fem rally med minst en bil/förare”.  På begäran har FIA förtydligat reglerna till ”måste delta i fem rally med minst en bil”.  För Toksport som leder Märkes VM med 147 poäng, 45 före Hyundai Motorsport N, Toksports förare  Pontus Tidemand och kartläsaren Patrik Barth  leder VM med 18 poäng före PH sports, Mads Östberg.  Tidemand har kört sina fem deltävlingar för Toksport och det innebär att Tidemand/Barth inte kan starta i någon mer deltävling och tillgodoräkna VM poäng . Reglerna säger även, att  för att få tillgodo räkna sig poäng i mästerskapet för team som stöds av fabriksteam eller ett proffessionellt team , måste förare/codriver och team vara registrerade hos FIA före slutdatumet för anmälningar till årets första tävling.  Så Toksports andre förare Eivind Brynildsen, som inte var anmäld innan Monte Carlo rallyt kan alltså inte delta i VM för WRC2. Även för  Toksports del med nuvarande regeltolkning inte kan delta i WRC 2 återstående två deltävlingar och tillgodo räkna sig VM poäng.  Likadan situation är det för Hyundaiförarana Ole Christian Veiby och Nicolay Gryazin, som båda deltagit i fem deltävlingar.  För Ford och M-sports Adrien Fourmax, är det också kört för fler deltävlingar , däremot kan Fordteamets Rhys Yates som enbart deltagit i två deltävlingar starta i dom två återstående deltävlingar och räkna poäng för teamet. PH sports Mads Östberg har deltagit i fyra deltävlingar och kan alltså tillgodo räkna sig VM resultat i någon av dom två återstående VM deltävlingrana Rally Ypres eller Monza.

VM tabeller
Föra VM WRC 2
https://dev.worldrally.wpbyran.se/championship-driver-wrc2/

Märkes VM WRC 2
https://dev.worldrally.wpbyran.se/championship-manufactur-wrc2/

Dela

Läs mer

34 anmälda på 14 timmar till SM premiären
Lima MS blir första arrangören ut i 2023 stora SM...
P-G Andersson i nytt team inför SM 2023
P-G Andersson med kartläsaren Anders Fredriksson SM vinnare 2022, hade...
RACC rallyt ute ur WRC kalendern efter 28 år
Det Spanska VM rallyt, Rally Catalunya kom med i WRC...
Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter