Skip to content

Toyota vill ändra på regler

Ott Tanak /Martin J arveoja , Finland Augusti 3, 2019 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool //

Tommi Mäkinen och team Toyota Gazoo WRT:s missnöje med att Ott Tänaks hemmarally Rally Estonia kom i WRC kalendern, har väl inte undgått någon.Nu vill man även införa regeländring inför resterande 5 deltävlingar i WRC. Ordkriget mellan dom två toppteamen Toyota o Hyundai:s  team- chefer Tommi Mäkinen och Andrea Adamo började på riktigt sedan 2019 års Världsmästare Estländaren Ott Tänak lämnade Toyota  för Hyundai .

Under coronastoppet har ordkriget trappats upp efter Rally Estonias inträde och diskussionerna om Thierry Neuvilles hemmarally Ypres Rally inträde i WRC.  Nu vill Toyota införa nya regler inför Rally Estonia 2 dagars rally. Tom Fowler teknisk chef för Toyota vill förändra dagens ”set upp” shakedownsträcka till en så kallad kvalificerings ”shakedown” där snabbaste tiden får starta först i rallyt. Ett system som man använder idag i ERC. En av anledningarna till att man vill ändra är att idag är det VM ledaren som startar och i dagsläget är det Toyotas Sebastien Ogier som i Estonia skulle missgynnas genom ”att spåra”  och det skulle bli en stor fördel för Hyundais Ott Tänak som vann rallyt 2019 som då var ett Nationellt Rally.
En regeländring som möter motstånd hos övriga team, och som inför Estonia rallyt 4-6 september inte har någon större betydelse då FIA inför ett test system inför 2 dagars rallyt. Ett system som innebär att VM ledaren Sebastien Ogier enbart behöver ”spåra” första sex sträckorna under lördagen , där man sedan gör om startlistan så den som leder rallyt startar sist i WRC gänget. Ungefär samma regler som idag finns i ett tre dagars rallyt där man byter startordningen dag 2.
Fakta Rally Estonia 4-6 September 2020
Fredag 4 september Shakedown  samt SS1
Lördag  5 Septenber  10 sträckor
Söndag 6 September  6 sträckor
Huvudort Tartu

Dela

Läs mer

Rally SM 2024 börjat ta form
Från och med 2024 kommer rally SM drivas i Bilsportförbundet...
Vilken födeldagspresent för Isak Reiersen
Isak, som idag 25 november fyller 20 år .Svensk juniormästare...
England i ERC 2024
Idag presenterades ERC kalendern för 2024. Tre nya arrangörer fins...
Kalle Rovanperä deltisförare 2024
Idag presenterade Toyota Teamets sin Line Up för 2024. Tvåfaldige...
Takamoto Katsuta Rally Japans stjärna med 9 sträcksegrar
Rally Japans hemmaförare Takamoto Katsuta med kartläsaren Aaron Johnston gjorde...
Elfyn Evans vinnare av Rally Japan
34 årige Walesman Elfyn Evans med kartläsaren Scott Martin dominerade...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter