Skip to content

Didier Auriol första franska VM segrare

Didier Auriol . Photo: CB media arkiv

Sedan 2004 har Franska förare dominerat Rally VM med 15 segrar , Sebastien Loeb 2004-2012, Sebastien Ogier 2013-2018. Rally VM startade 1976 och det skulle dröja ända fram till 1994 innan Didier Auriol satt Frankrike på rallykartan. 
Den idag 61 årige ambulansföraren från den franska byn Montpellier, började sin rallykarriär 1980 med en Opel kadett i hemmalandets Critérium des Cévennes , sen dess har det blivit 230 rallystarter varav  153 i rally VM. Första VM starten blev Tour de Corse 1984 med en Renault 5 turbo, 1986 blev det första fabriksteam styrning i Austin Rover WRT i Corsica rallyt, en trasig oil pump gjorde att man fick bryta. 1988 kom första segern i ett VM rally, Tour De Corse/Rallye France i en Ford Sierra RS Cosworth tillsammans med kartläsaren Occelli Bernard för engelska Ford Motor CO LTD. 1989 och 1990 blev det segrar igen i hemmarallyt Tour De Corse för teamet Martini Lancia i en Lancia Delta Intergale. Samarbetet med Lancia teamet fortsatte fram till 1992, ett sista år med Lancia som slutade med sex segrar i VM, Monte-Carlo, Tour De Corse,Acropolis, Argentina Finland och Australien , totalt blev det en tredje plats i VM totalen. segrade i VM gjorde spanjoren Carlos Sainz som detta år tog sin första VM titel. 1993 blev det bilbyte för Auriol  och blev teamkamrat med Juha Kankunnen som vann VM detta år, för Auriol slutade året med en seger Monte Carlo och en tredje plats i VM .  I en kamp med Carlos Sainz i Subaru kunde Auriol vinna VM med 16 poäng efter tre segrar Tour De Corse, Argentina och Sanremoi sin Toyota Celica Turbo 4 WD . 1995 blev sista året för Toyota teamet med endast 7 starter och en seger Tour De Corse. Men redan 1997 var det fabriksstyrning för Toyota Castrol Team igen, men det dröjde ända fram till Rally Catalunya 1998 innan det blev en VM seger. 1999 blev fransmannen historisk genom att vinna China Rally, som för första gången fanns med i VM kalendern. Samarbetet med Toyota avslutades igen detta år och år 2000 blev det styrning för Seat Sport i Seat Cordoba WRC Evo 2, ett samarbete som varade bara ett år och utan segrar.2001 blev Peugoet Total arbetsgivare för Auriol det blev en seger i Peugeot 206 WRC Rally Catalunya. 2002 blev det bara ett inhopp i WRC med en privatsponsrad Toyota Corolla i hemma Rally Monte Carlo. 2003 var det dags för en ny bil o team, Skoda Motorsport och Octavia WRC Evo 3, med en sjätte plats i Argentina som bästa resultat. I rally Monte Carlo 2005 blev sista året i WRC för Frankrikes första Rally VM segrare Didier Auriol. Total blev det 20 segrar, 53 pallplatser 552 sträcksegrar för Auriol.

Dela

Läs mer

USA närmar sig plats i WRC kalendern
Det har under lång tid förekommit diskussioner om att få...
Han tog seger nr 48 och pallplats 100 i helgen
46 årige kartläsaren Jonas Andersson tog sin 48:e seger och...
Oliver utökar sin VM ledning
Oliver Solberg tog tredje plats i helgens Rally Mexico efter...
Ogier slog landsmannen Loebs rekord
Seabstien Ogier lade ytterligare ett rekord till sin redan imponerande...
Ogier på väg mot sin sjunde Rally Mexico seger
Sebastien Ogier är på väg att sätta ännu ett nytt...
Oliver Solberg segrade alla sträckor på lördags etappen
För WRC 2 har rallyt turbulent , hittills har man...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter