Skip to content

WRC 2019 del 3: Svenskarna i rallyvärlden

Photo: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

2019 var ett år då våra inhemska rallyförare och codriver satte rally-Sverige på kartan igen efter många års frånvaro.  Efter många års framgånsrikt i WRC2 klassen med 11 segrar, 22 pallplatser och 178 sträcksegrar, blev det äntligen dags för 29 årige värmlänningen Pontus Tidemand att kliva in i en WRC bil. Pontus fick fyra styrningar för engelska M-Sport teamet, första starten var Monte Carlo Rallyt tillsammans med norske kartläsaren Ola Floene, efter en del problem och en bruten etapp blev det 20:e plats, nästa styrningen var vårt egna Rally VM med en 8:e plats och andra bäste Ford förare, Det fortsatte med Rally Turkiet och Rally Wales, i båda dessa var Tidemand bland topp tio o krigade.

Pontus Tidemand .2017 Photo // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

En annan Värmlänning codriver Jonas Andersson , kan väl kallas veteran i VM sammanhang, med hela 157 i starter , men en totalseger tillsammans med norske Mads Östberg Rally de Portugal 2012 i Ford Fiesta RS WRC,  totalt har den 42 årige Gunnarskogsbördige kartläsaren förutom segern i Portugal 14 pallplatser och 54 sträcksegrar, i WRC2 10 segrar, 18 pallplatser och hela 160 sträcksegrar tillsammans med Pontus Tidemand under många år och det senaste året tillsammans med Ole Christian Veiby.

Jonas Andersson tillsammans med Mads Östberg efter tredje platsen i Rally Sweden 2014/Red Bull Content Pool //
Oliver Solberg tillsammans med pappa Petter, Rally Wales 2019Photo: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Fyra riktiga ”ungtuppar” dök upp under året , och vi börjar med Svensk/Norske Oliver Solberg, som i sitt första år som rallyförare tog en seger i ERC deltävling, Totalvann Litauenska mästerskapen, Tvåa i Estland , 3 segrar i dom Amerikanska mästerskapen för Subaru Motorsport America. Det skulle även bli en WRC start för Petter o Pernilla Solberg sonen, en start som hängde lite i luften då han missade först teoriprovet till körkortet ett par veckor före rallyt, men det lyckades bli en start. Oliver som kommer att starta i 12 deltävlingar 2020, däribland i Sverige men vilken klass o bil är än så länge hemligt, första starten blir i allafall i Monte Carlo i sin egen Polo R5 wrc3 klassen.

Tom Kristensson Rally Wales 2019

Tom Kristensson med kartläsaren Henrik Appelskog gjorde succe i sin absolut första  WRC-start, då man vann JWRC första deltävling Rally Sweden, det blev ytterligare 2 segrar och fem pallplatser och 14 sträcksegrar i JWRC:s sex deltävlingar. Totalt slutade Kristensson/ Appelskog på en andra plats totalt i Junior VM. Skåningen Kristensson tog även hem JWRC pris Rockie of Award med en pris-summa på 15000 Euro. Dennis Rådström med kartläsaren Johan Johansson fanns också med i årets JWRC , Dennis o Johan som blev tvåa i klassen 2018 tog hem 2 segrar i år och slutade på en tredje plats 2019.  Nora- bördige Pontus Lönnström med kartläsaren Stefan Gustavsson gjorde sin första internationella start någonsin i RACC rallyt i en Fiesta R2 , en start som imponerade på alla i rallyvärlden som efter fyra sträcksegrar var i ledningen i RC4 klassen med över 3 minuter, innan en avåkning sista dagens första sträcka satte stopp. Pontus o Stefan kommer att finnas med i JWRC klassen 2020.  I ERC blev det en pallplats för Göteborgaren Mattias Adielsson tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson , Mattias som 2020 kommer att satsa på Rally SM i sin Skoda Fabia .

 

Dela

Läs mer

Inget lyckat genrep för Lappi och Katsuta
Då antal testdagar dragits ner i år för Ralli 1...
Norskt i SM premiären
Det blev norskt dominans i Limas SM deltävling som avgjordes...
Ingen rallybåt till Svenska Rallyt
Det var i Juni förra året som Simon Johansson och...
WRC2 fokus i Rally Sweden
WRC2 har de senaste deltävlingarna väckt stort intresse med ökat...
Ole Christian Veiby förbereder VM start i Lima
Ole Christian Veiby gör sin första start i Rally SM...
Göran Bergsten inleder sin 32:e säsong när SM premiären körs
52 årige Göran Bergsten från Forshaga började sin rallykarriär som...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter