Skip to content

Dags för ett hett Rally Turkey

Sebastien Ogier (FRA) performs during FIA World Rally Championship 2018 in Marmaris, Turkey on September 13, 2018 // Mahmut Cinci / Red Bull Content Pool // AP-1WXGQVVP52111 // Usage for editorial use only //

Med temperatur upp till 34 grader, väntas stora utmaningar  för dom 31 anmälda till elfte deltävlingen i WRC Rally Turkey. Turkiet som återvände i kalendern 2018 efter 18 års frånvaro. Sedan ifjol avgörs rallyt i trakterna kring turistorten Marmaris, på landets sydvästra kust. Specialsträckor med extremt grov yta och värmenböljan i landet blir väldigt utmanande och kommer att ställa höga krav på bilar o däck. Ott Tänak som vann i Turkiet 2018, kan ta sin femte seger och utöka sin ledning i  förar VM till Thierry Neuville, Belgaren Neuville som i fjol blev sextonde totalt, efter fått bryta på första dagen och göra omstart på lördagen. Toyota som tog en trippel i förra rallyt, Adac Rally Deutschland,  tog en dubbel i fjolårets Rally Turkey genom Jari-Matti Latvala på en andra plats. Hayden Paddon som ifjol fanns med i Hyundai teamet, blev trea och bäste Hyundai förare.  M-sports finländare Teemu Suninen blev bäste ford förare med sin fjärde plats. För trean i årets VM tabell Sebastien Ogier,slutade det med en tionde plats, efter fått bryta och gjort omstart, Ogier som ifjol fanns i M-sport teamet. Al-Qassimi Khalid  blev bäste Citroen förare efter att även han fått bryta en etapp och gjort omstart. Rallyts stora överaskning  ifjol var Henning Solberg/Iika Minor som i sin Skoda Fabia R5 slutade på sjätte plats totalt, Solberg/Minor finns anmälda även till årets rally. Pontus Tidemand som ifjol fanns med i WRC2 klassen för Skoda kommer till helgen att köra för M-Sport i Fiesta WRC och  ersätter Elfyn Evans som inte är helt återställd från skadan i Rally Estonia i somras, Pontus  kommer tillsammans med Teemu Suninen att försöka jaga märkespoäng för Ford. Gus Greensmith som ersatt Evans i de två senaste rallyn, är tillbaka i sin WRC2pro styrning för M-sport. En klass som dominerats av Skoda o Kalle Rovanperä, stallkamraten Jan Kopecky vann rallyt ifjol i WRC2 klassen. I WRC 2 klassen kommer vm ledaren Polacken Kajetan Kajetanowicz som var fyra totalt i Turkiet 2018. Årets superspecial sker i staden Marmaris på torsdag , Fredagen som är rallyts längsta etapp med långa Cetibeli 38,10 km som körs både på förmiddagen som SS3 och på eftermiddagen Som SS6, Totalt körs 160,84 SS km . Lördagens etapp börjar med Yesilbeide 3283 km som även körs direkt efter serviceuppehållet som SS11, 117,16 SSkm på lördagen. Sista etappen på söndagen innehåller 4 specialsträckor med Marmaris 7,14 km som Power Stage. Rallyts totala längd är 985,83 km varav 318,77 är specialsträckor km.

Du kan följa Pontus Tidemand och alla andra i vår live text vi startar med rapport från Shakedown 10,00 på torsdag .

i menyn Rally Tukey hittar Itineraries, EntryList och fortlöåande startlistor med mera.

Dela

Läs mer

Inget lyckat genrep för Lappi och Katsuta
Då antal testdagar dragits ner i år för Ralli 1...
Norskt i SM premiären
Det blev norskt dominans i Limas SM deltävling som avgjordes...
Ingen rallybåt till Svenska Rallyt
Det var i Juni förra året som Simon Johansson och...
WRC2 fokus i Rally Sweden
WRC2 har de senaste deltävlingarna väckt stort intresse med ökat...
Ole Christian Veiby förbereder VM start i Lima
Ole Christian Veiby gör sin första start i Rally SM...
Göran Bergsten inleder sin 32:e säsong när SM premiären körs
52 årige Göran Bergsten från Forshaga började sin rallykarriär som...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter