Skip to content

Neste Rally Finland Preview

Ott Tänak Neste Rally Finland 2018  Bild: Taneli Niinimäki/AKK Sports Oy.

Efter drygt 6 veckors uppehåll, är det dags för åttonde deltävlingen i årets World Rally Championship ,Neste Rally Finland. Ett rally som funnits sen 1951 då med namnet 1000 Lakes Rally . Under alla år har rallyt varit baserad i universitets staden Jyväskylä, 35 mil norr om Åbo, färjeläget när man kommer från Sverige. Årets finska rally inehåller bara små förändringar efter 2018 års framgång då över 65% var nytt. Superspecialen Harju på torsdag kväll som inleder rallyt, är en en sträcka i dom centrala delarna av Jyväskylä. Fredagens etapp har samma sträckor som 2018, som börjar  med Oittila och fortsätter med Moksi,Urria,Assämäki och Aänekoski, som körs två gånger i trakterna runt staden och avslutas med superspecialen Harju. Lördagen inleds med Leutsu som är en sträcka som inte körts sedan 2014 och fortsätter med Pihlajakoski,Päijälä och Kakaristo. Pihlajakoski börjar med en helt ny sträckning på 10 km som aldrig använts tidigare i rally Finland. Sträckan Kakaristo har en ny start som användes 1997. Rallyt avslutas med två sträckor som körs två gånger Laukaa och Ruuhimäki, den senare körs som Power Stage.

Förra årets vinnare och VM ledaren Ott Tänak kommer att starta först och jagas av Sebastien Ogier, 4 poäng efter i VM tabellen  och Thierry Neuville ytterliggare 6 poäng efter. Tänaks team Toyota Gazoo racing jagar en tredje seger på lika många år, Teamet som har fyrfaldige världmästaren Tommi Mäkinen som teamchef, har sin Bas bara några kilometer från rallyts sericepark.  Teamets alla tre förare har vunnit det Finska rallyt, Ott Tänak 2018, Jari-Matti Latvala 3 segrar och Kris Meeke 2106. Citroens två förare Sebastien Ogier 2013 och Esa-Pekka Lappi 2017. Hyundai  som förutom Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen även anlitat fd Citroen föraren Craig Breen som har en tredje plats 2016 i Finland. M-Sport som har vunnit finska rallyt flest gånger har också gjort en del förändringar inför helgen. Gus Greensmith har fått hoppa in efter att Elfyn Evans fått lämna återbud på grund av en skada från Rally Estonia. Man har även för finska rallyt anlitat fd Hyundai föraren Hayden Paddon . I WRC2 pro får väl hemmaföraren Kalle Rovanperä i Skoda som kan ta sin fjärde seger för året i klassen. Getingboet i WRC2 klassen där Pierre Louis Loubet leder tabellen får hårt motstånd av dom många finländare. Mest spännande start i WRC2 gör Jari Hultunnen som gör comeback i Hyundai  R5. Johan Kristofferson i en Volkswagen Polo R5  vi får  inte heller glömma bort Bl.a Japanen Katsuta och finländare Emil Lindholm.  Det finska rallyt är också näst sista deltävlingen i JWRC som leds av spanjoren Dan Solans hårt jagande av svenskarna Tom Kristensson o Dennis Rådström, två nya JWRC finns med i klassen till helgens tävling 17 årige Sami Pajari som är Flying Finn Future Star 2019, Även Aleksi Röyhkiö gör debut i klassen.

  NESTE RALLY FINLAND 
Stages: 23
Competitive distance: 307.58 kilometres
Total distance: 1373.67 kilometres
Longest stage: 22.87 kilometres (Päijälä)
Shortest stage: 2.31 kilometres (Harju)
Entries received: 65
Nationalities represented: 21
WRC appearances: 46
Most wins (during WRC era): 7 (Marcus Grönholm)

Tidigare Vinnare
2018: Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC)
2017: Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC)
2016: Kris Meeke/Paul Nagle (Citroën DS3 WRC)
2015: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC)
2014: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC)
2013: Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)
2012: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
2011: Sébastien Loeb/Daniel Elena (Citroën DS3 WRC)
2010: Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Ford Focus RS WRC)
2009: Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (Ford Focus RS WRC)

Märkes VM förare
1 Sébastien Ogier (FRA)/Julien Ingrassia (FRA), Citroën C3 WRC
3 Teemu Suninen (FIN)/Jarmo Lehtinen (FIN), Ford Fiesta WRC
4 Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN), Citroën C3 WRC
5 Kris Meeke (GBR)/Seb Marshall (GBR), Toyota Yaris WRC
8 Ott Tänak (EST)/Martin Järveoja (EST), Ford Fiesta WRC
10 Jari-Matti Latvala (FIN)/Miikka Anttila (FIN), Toyota Yaris WRC
11 Thierry Neuville (BEL)/Nicolas Gilsoul (BEL), Hyundai i20 Coupe WRC
20 Hayden Paddon (NZL)/John Kennard (NZL), Hyundai i20 Coupe WRC
33 Gus Greensmith (GBR)/Elliott Edmondson (GBR), Ford Fiesta WRC
42 Craig Breen (IRL)/Paul Nagle (IRL), Hyundai i20 Coupe WRC
89 Andreas Mikkelsen (NOR)/Anders Jaeger-Amland (NOR), Hyundai i20 Coupe WRC

 

På Worldrally.se kan du följa rallyt  i vår Live Text, Facebook o twitter

Vi kommer att visa Live från Shakedown på Facebook.

Dela

Läs mer

Oliver Solberg eget R5 team 2023
Oliver Solberg som under året haft en delat tredje styrning...
Prag inleder Central Europe Rally
För första gången sedan 1973 arrangerar tre länder, Tyskland, Tjeckien,...
JWRC premiär i Rally Sweden för femte året
Sedan lanseringen av nuvarande JWRC 2018, har Svenska Rallyt varit...
New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter