Skip to content

Teamchefen:- Vi behöver Svenska Rallyt.

Teamchefen Citroën tittar ut över Torsby Flygplats som är Svenska Rallyts Serviceplats.

Citroën är en av dom fabriksteam som varit med längst i rally VM men kom in i rally VM redan 2002 och i Monte Carlo rallyt förra månaden tog man sin 100:a WRC seger.  Svenska Rallyt förhandlar i helgen om ett förlängt kontrakt, vi frågade teamchefen Pierre Budar hur stor betydelse det Svenska rallyt har för teamet.

Svenska Rallyt har en stor betydelse för rally VM.Vi har rallyn på grus o asfalt, Svenska rallyt är det enda i kalendern där det är is o snö på sträckorna, så det är av stor betydelse för oss som fabriksteam att vi kan finnas på alla underlag.

FIA sätter nya krav på arrangörerna inför 2020 bl.a att man inte skall kunna använda samma sträckor år efter år.

För oss som team är det inget bra förslag, många av sträckorna är klassiker och publiken och inte minst förarna är det viktigt att känner till sträckorna. Att införa nya sträckor nästan varje år innebär ökade kostnader för oss, men framförallt för arrangörena. Men istället så skulle man ta bort möjligheten att köra samma sträcka två gånger. Speciellt här Sverige där vädret har så stor betydelse för underlaget.

Ford, Hyundai, Toyota har alla tre bilar, hur påverkar det Citroën att konkurrera om segern.

-Det är klart vi har hamnat lite i underläge, men vi har byggt vår strategi för året och känner att vi fortfarande kan segra, Inte minst efter Sebastien Ogier seger i tuffa Monte Carlo Rally förra månaden. Sen har vi Esa-Pekka Lappi som kan köra fort och prestera resultat, Detta året är ett lärlingsår för finländaren i teamet , och han  kan ta nytta av Ogier kunskaper o erfarenheter. Om ett eller två år det han som kan vara i absoluta toppen. Det är också så att både Frankrike o Finland har en speciell rallykultur att få fram bra förare. Och idag har vi en Fransman o Finländare, kan det bli bättre?.

2004  Var Citroëns första seger o enda seger i Svenska Rallyt hitills, Sebastien Ogier har ju vunnit rallyt men för andra team. Hur ser du hans chanser i årets vinterrally

– Sebastien kan mycket väl var med om slåss om segern, med hans erfarenhet är det ingen omöjlighet. Lite vanskligt efter som han får starta först och ”sopa” vägarna vilket kan få stor betydelse i år.

Efter fyra körda sträckor är Sebastien Ogier på en femte plats 14,4 efter ledaren Ott Tänak Toyota. Esa-Pekka Lappi ligger på en sjätte plats endast 0,4 efter teamkompisen Ogier.

 

Dela

Läs mer

New Zealand ute, Chile och Mexico gör comeback 2023
FIA och WRC promotorn presenterade idag WRC kalendern för 2023,...
Rally EM i Värmlandskogarna 2023
Royal Rally of Scandinavia heter Sveriges nya rallyfestival som från...
Hässleholm MK räddar rally SM
Efter att Fagersta MK hoppade av som arrangör av stora...
Michelé Moutons hedras med en Emmy (film från San-Remo 1981)
Dokumentären "Queen of Speed" historien om den första kvinnliga rally...
Fyra deltävlingar i Traditionella Rally SM klara
Oron i världen sätter även sina spår i Rally. Rally...
Esapekka Lappi full säsong för Hyundai
Hyundai WRT line up för 2023 presenterades någon timme efter...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter