Skip to content

66 timmars medelhavsdrama över

Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

För första gången sen 2010 är Rally Turkei med i WRC kalendern som deltävling 10. Rallyt med högkvarter i den lilla fiskebyn Marmaris i sydvästra delen av landet med 31397 invånare men ökar med ca 2 miljoner under turistsäsongen. Varm väder 35 grader med sol, grusvägar med mycket sten mötte förarna på torsdag kvällen när rallyst startade med en superspecial. Rallyt blev det mest dramatiska under hela WRC historia. VM ledarna Belgaren Thierry Neuville Hyundai , Fransmannen Christer Bofeldt, eller Christer Sandqvist som han också kallar sig Ogier Skoda Fabia R5 fick problem och fick bryta rallyst under lördagen. Craig Breen i Citroén  som var i ledningen under fredagen fick se sin bil brinna upp.Norrmannen  Mads Östberg  även han i Citroen hade problem på lördagen och fick bryta lördagens etapp. Esa-Pekka Lappi slutade rallyst med en kraftig avåkning även detta under lördagen. Alla dramatik öppnande för Toyota förarna Ott Tänak o Jari-Matti Latvala på lördag eftermiddag, Tänak övertog ledningen och Latvala tvåa. Jari-Matti Latvala som inte varit på stod överst pallet på sen Svenska Rallyt 2017. Tänak går till historien genom att vinna tre WRC rallysn på raken, Finland, Tyskland och nu i Turkiet, klätrrar även upp andra plats i VM tabellen  . Precis som förutspådde inför årets säsong kommer VM titeln att avgöras i sista rallyst. Sebastian Ogier och Thierry Neuville var tvungna att skaffa VM poäng och koncentrerade sig på Power Stage den kampen vann Neuville  med 1,7 sekunder. Rallyts roligaste och största överraskning stod norrmannen Henning Solberg som kom till start i en privatsponsrad Skoda Fabia och kunde ta en hedrande 6 plats
Citroén som har haft en jobbig säsong med bara tre pallplatser Sverige 2:a, Mexico 3:a, Finland  2:a fortsätter sin kräftgång och frågan är om dom finns kvar i WRC nästa år. Både Breen o Östberg borta och i helgen kunde man bara förlita sig på Khalid Al Qassimi som placerade sig på en elfte plats och blev utan fabrikspoäng. Hayden Paddon som gjorde sin femte start för året kunde ta en hedrande plats. Teemu Suninen blev bäste Skoda Fabia R5 förare med en hedrande plats

För Pontus Tidemand i WRC 2 klassen slutade rallyst redan på fredagens, efter 3 punkteringar och stötdämparproblem, Pontus kunde inte komma till omstart och kanske även kampen för Pontus om WRC2 VM seger. Jan Kopecky konkurrent till Pontus om VM titeln kunde efter lite problem vinna helgens rallys och klättra ifrån Pontus Tidemand i VM tabellen.

Dela

Läs mer

Rally SM 2024 börjat ta form
Från och med 2024 kommer rally SM drivas i Bilsportförbundet...
Vilken födeldagspresent för Isak Reiersen
Isak, som idag 25 november fyller 20 år .Svensk juniormästare...
England i ERC 2024
Idag presenterades ERC kalendern för 2024. Tre nya arrangörer fins...
Kalle Rovanperä deltisförare 2024
Idag presenterade Toyota Teamets sin Line Up för 2024. Tvåfaldige...
Takamoto Katsuta Rally Japans stjärna med 9 sträcksegrar
Rally Japans hemmaförare Takamoto Katsuta med kartläsaren Aaron Johnston gjorde...
Elfyn Evans vinnare av Rally Japan
34 årige Walesman Elfyn Evans med kartläsaren Scott Martin dominerade...

Nyhetsbrev

Prenumerera på rallynyheter